Huis levensloopbestendig maken

nieuwbouw-woning-bouwen

Wanneer je je eerste huis koopt, is dit vaak niet het huis waar je voor de rest van je leven gaat wonen. Dus heel veel eisen aan het huis hebt je niet, want je bent waarschijnlijk al blij dat je iets hebt gevonden dat je ook kon betalen. Maar wanneer je daarna gaat verhuizen, kun je wel eens het huis gaan kopen waar jij de rest van je leven wil gaan wonen, een gezinshuis of een seniorenwoning. Je wil dan wel graag dat dit een huis is die levensloopbestendig is. Want als je besluit dat dit je droomhuis is, dan wil je daar toch ook echt de rest van je leven wonen?

Het gaat niet meteen over een senioren woning

Als je het hebt over levensloopbestendig wonen, dan denken mensen vaak meteen aan een seniorenwoning. Maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Als jij een huis bouwt die je meteen levensbestendig maakt, dan hoeft dit niet te betekenen dat het huis meteen een seniorenwoning is. Omdat toevallig de badkamer en slaapkamer beneden zit? Nee, dat hoeft dus zeker niet zo te zijn. Maar het kan wel erg handig zijn! Het is natuurlijk wel  zo, dat wanneer je ouder wordt, je minder goed de trap op kan en niks is dan fijner dat je alleen maar op de benedenverdieping hoeft te lopen.

Mantelzorgwoning is ook levensloopbestendig

Een mantelzorgwoning is ook zo’n woning die je misschien ook levensloopbestendig maakt, maar dit hoeft niet zo te zijn. Het heeft er namelijk mee te maken of jouw mantelzorger iemand is waar je samen mee in huis wilt wonen, zoals je partner. Of het is een huis dat er naast wordt gebouwd voor bijvoorbeeld je familielid of vriend. Je hoeft daar dan niet meteen mee in huis te wonen, maar diegene kan dan wel snel bij je zijn wanneer het ook echt nodig is. Een mantelzorgwoning is vaak wel levensloopbestendig, omdat het vaak de partner is als mantelverzorger en dan is het wel gebruikelijk dat de woning levensloopbestendig wordt gemaakt.