Een zieke werknemer ondersteunen bij zijn herstel en re-integratie op de werkplek 

Wanneer een werknemer ziek wordt, kan dat een moeilijke tijd zijn voor zowel de werknemer als de werkgever. Als werkgever is het belangrijk een zieke werknemer te ondersteunen bij zijn herstel en hem te helpen bij zijn re-integratie op de werkplek.  In deze blog maakt u kennis met 6 belangrijke tips om uw zieke werknemer te helpen herstellen en zich op zijn gemak te voelen bij zijn terugkeer naar het werk. 

1. Communiceer regelmatig 

Blijf in contact met uw zieke werknemer tijdens zijn afwezigheid door regelmatig te controleren. Dit helpt hen zich verbonden te voelen met de werkplek en zorgt ervoor dat ze op de hoogte zijn van veranderingen of updates. Wilt u weten wat u als werkgever wel en niet mag vragen? Lees dan het volgende artikel verder: werkgever belt mij tijdens ziekte

2. Bied flexibele werkregelingen 

Overweeg indien mogelijk flexibele werkregelingen aan te bieden, zoals deeltijdwerk of telewerken. Dit stelt de werknemer in staat om weer rustig aan het werk te gaan en toch prioriteit te geven aan zijn gezondheid en herstel. 

3. Zorg voor aanpassingen 

Indien nodig, zorg voor aanpassingen zoals ergonomische stoelen of speciale apparatuur die het voor de werknemer gemakkelijker maken om zijn taken comfortabel uit te voeren. 

4. Maak een plan voor terugkeer naar het werk 

Maak een terugkeer naar het werk plan met duidelijke verwachtingen en doelen die aangeven hoe de werknemer terug zal keren in zijn functie. Dit plan moet details bevatten over de taken waarvoor hij/zij verantwoordelijk zal zijn, de vereiste training en tot wie hij/zij zich kan wenden voor ondersteuning. 

5. Moedig open communicatie aan 

Moedig een open communicatie aan tussen u en uw zieke werknemer, zodat zij zich op hun gemak voelen om eventuele zorgen of uitdagingen te delen tijdens hun overgang terug naar het werk. 

6. Vier de vooruitgang 

Erken en vier mijlpalen die onderweg worden bereikt, of het nu gaat om het voltooien van een training of het succesvol afronden van een taak op het werk. Dit helpt om vertrouwen en motivatie op te bouwen voor een volledig herstel. 

Vergeet tenslotte niet dat elke situatie uniek is, dus neem de tijd om uw aanpak af te stemmen op de individuele behoeften. Heeft u hulp nodig bij verzuimbegeleiding en een re-integratieplan opstellen? Dan kan uw arbodienst u hierbij helpen. Ga voor meer informatie naar de website van Preventix voor een arbodienst in Utrecht met landelijke dekking en persoonlijke service.